logo

BPM aangifte

shutterstock 1150770380

BPM aangifte

Bij het importeren van een auto naar Nederland is het noodzakelijk om BPM-aangifte te doen. BPM, of Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een belasting die van toepassing is op auto’s en motorfietsen die in Nederland worden geregistreerd. Hier is een overzicht van wat je moet weten over het BPM-aangifteproces en enkele tips om het proces soepeler te laten verlopen.

Koerslijst aangifte

Een koerslijst aangifte is een methode om de BPM te berekenen op basis van de handelswaarde van een gebruikte auto volgens een erkende koerslijst. Koerslijsten worden gepubliceerd door onafhankelijke instanties en geven een overzicht van de handelswaarden van auto’s, rekening houdend met factoren zoals leeftijd, kilometerstand, uitrusting en algemene staat van de auto.

Wanneer je een auto vanuit het buitenland importeert, moet je BPM-aangifte doen bij de Nederlandse Belastingdienst. Het is belangrijk om te weten dat je BPM verschuldigd bent zodra de auto in Nederland wordt geregistreerd, ongeacht of de auto nieuw of gebruikt is.

De BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot, de leeftijd van de auto en de cataloguswaarde. Er zijn verschillende methoden om de BPM te berekenen, zoals de koerslijst, de forfaitaire tabel en het taxatierapport. Het is essentieel om de meest voordelige methode te kiezen die van toepassing is op jouw specifieke situatie.

Nadat je de BPM hebt berekend, dient je een BPM-aangifteformulier in te vullen en deze samen met de benodigde documenten, zoals het buitenlandse kentekenbewijs en het aankoopbewijs, naar de Belastingdienst te sturen. Zorg ervoor dat je alle gegevens zorgvuldig en nauwkeurig invult om vertragingen of afwijzingen te voorkomen.

Na het indienen van de BPM-aangifte ontvang je een betaalbericht van de Belastingdienst met het te betalen BPM-bedrag. Zodra je de BPM hebt voldaan, ontvangt je een betalingsbewijs dat je nodig hebt voor de registratie van de auto bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Het BPM-aangifteproces kan complex zijn, vooral voor mensen die voor het eerst een auto importeren. Overweeg om hulp in te schakelen van een gespecialiseerd importbedrijf of een BPM-expert om jou te begeleiden bij het proces. Zij kunnen jou helpen met de juiste BPM-berekening, het invullen van de BPM-aangifte en het afhandelen van eventuele problemen die zich kunnen voordoen.

Door op de hoogte te zijn van de BPM-aangifteprocedure en eventueel professionele hulp in te schakelen, kunt u het importproces van jouw auto soepeler laten verlopen en onnodige kosten en vertragingen voorkomen.

We helpen je
graag verder!

Wil je een auto importeren maar weet je niet waar te beginnen? Maak je geen zorgen! Ons team helpt je graag verder!

shutterstock 2118840704