logo

Koerslijst aangifte

shutterstock 2066562638

BPM-berekening bij auto-import

Bij het importeren van een auto naar Nederland is het noodzakelijk om BPM-aangifte te doen. BPM, oftewel Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een belasting die van toepassing is op auto’s en motorfietsen die in Nederland worden geregistreerd. Een van de methoden om de BPM te berekenen, is de koerslijstaangifte.

Wat is een koerslijstaangifte?

Een koerslijstaangifte is een methode om de BPM te berekenen op basis van de handelswaarde van een gebruikte auto volgens een erkende koerslijst. Koerslijsten worden gepubliceerd door onafhankelijke instanties en geven een overzicht van de handelswaarden van auto’s, rekening houdend met factoren zoals leeftijd, kilometerstand, uitrusting en algemene staat van de auto.

shutterstock 663585904

Hoe werkt de koerslijstaangifte?

Gebruik een door de Belastingdienst erkende koerslijst om de handelswaarde van de auto te bepalen. Enkele bekende erkende koerslijsten zijn de ANWB/BOVAG-koerslijst en de XRAY-koerslijst.

  1. Zoek in de koerslijst de handelswaarde van de auto op basis van het merk, model, bouwjaar, kilometerstand en uitrusting. Houd er rekening mee dat de handelswaarde kan variëren tussen verschillende koerslijsten, dus het is verstandig om meerdere lijsten te raadplegen om de meest voordelige waarde te vinden.

Bereken de rest-BPM op basis van de handelswaarde. De rest-BPM is het verschil tussen de oorspronkelijke BPM (op basis van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot) en de BPM-afschrijving (op basis van de handelswaarde).

  1. Vul het BPM-aangifteformulier in en vermeld de gebruikte koerslijst en de berekende handelswaarde. Stuur het formulier samen met de benodigde documenten, zoals het buitenlandse kentekenbewijs en het aankoopbewijs, naar de Belastingdienst.

We helpen je
graag verder!

Wil je een auto importeren maar weet je niet waar te beginnen? Maak je geen zorgen! Ons team helpt je graag verder!

shutterstock 2118840704