logo

Werkwijze

shutterstock 745633531

De stappen voor
auto-import

Elke maand neemt het aantal geïmporteerde auto’s uit het buitenland toe. Als je nieuw bent in de wereld van auto-import, kan het een complex en overweldigend traject lijken. Waar begin je als je een auto uit het buitenland wilt kopen en welke bijkomende kosten kun je verwachten? Maar zodra je eenmaal een auto hebt geïmporteerd, wil je waarschijnlijk niet meer anders. Hoewel er veel bij komt kijken, biedt auto-import meer voordelen dan nadelen en hoeft het met enige hulp niet ingewikkelder te zijn dan het kopen van een auto in Nederland.

Volg het onderstaande stappenplan en profiteer van de auto-importservice van Auto Import Direct om succesvol en voordelig een auto te importeren.

De eerste stap in het importproces is vanzelfsprekend. Zoek een auto in het buitenland. Je hebt waarschijnlijk al een idee van wat je zoekt en wat jouw specifieke wensen zijn voor jouw volgende auto. Bepaal ook van tevoren een budget. Op basis hiervan kun je beginnen met zoeken.

De wereldwijde automarkt ligt binnen handbereik op het internet. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar dat maakt de keuze niet per se eenvoudiger. Er zijn echter enkele populaire landen om in te zoeken. De meeste geïmporteerde auto's komen uit Duitsland, gevolgd door België, Luxemburg, Zwitserland en Amerika. Het importeren van een auto uit een EU-land is veel minder ingewikkeld dan importeren van buiten de EU. Hierover later meer.

De volgende belangrijke stap is het in kaart brengen van de totale importkosten van de auto. Voor een importauto uit de EU is deze berekening vrij eenvoudig. Haal je de auto uit een niet-EU-land? Dan zijn er meer zaken om rekening mee te houden.

Als je alle kosten in kaart hebt gebracht, neem je contact op met de verkoper. Dit is het moment om te informeren naar de geschiedenis van de auto en een kopie van de autopapieren op te vragen. Op basis hiervan is het verstandig om de kostenberekening nogmaals te controleren.

Daarna kun je overgaan tot aankoop van de buitenlandse auto. Bij Auto Import Direct doen we dit regelmatig zonder de auto's zelf te hebben gezien. Dit raad ik echter alleen aan bij dealers, jonge auto's en auto's die nog onder garantie vallen. Een andere optie is om zelf de auto te bekijken of een onafhankelijke aankoopkeuring te laten uitvoeren.

In het buitenland kun je ook goed onderhandelen over de prijs van het voertuig. Neem in je onderhandeling zaken mee zoals garantie, winterbanden en een afleverbeurt. Is de taalbarrière een probleem? Dan voeren wij de onderhandelingen voor je uit.

Stel altijd een koopovereenkomst op waarin de auto beschreven staat en de overeengekomen extra's zijn opgenomen, voordat je geld overmaakt naar de verkoper. Ook zaken zoals eventuele garanties wil je hierin vermeld hebben.

Heb je een importauto aangeschaft? Dan wil je deze zo snel mogelijk naar Nederland halen. Als het voertuig uit de EU afkomstig is, kun je het vaak met een tijdelijk kenteken rijden. Je kunt ook kiezen voor een verzekerd transport per vrachtwagen.

Komt de auto uit de Verenigde Staten of een ander land buiten de EU? Dan moet je land- en zeetransport regelen. Bovendien moet de auto ingeklaard worden bij een douanedepot. Auto's van buiten de EU moeten vaak een nieuwe typegoedkeuring krijgen voordat ze bij de RDW kunnen worden ingevoerd. Een goede optie is om de auto eerst tijdelijk een Duitse registratie te geven, wat de import in Nederland eenvoudiger maakt.

Om uiteindelijk een Nederlands kenteken te verkrijgen, moet je met de auto naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zij keuren en registreren de auto in het Nederlandse kentekenregister. Als wij de import regelen, gebeurt dit bij ons intern.

Na de RDW-keuring kun je de BPM-aangifte indienen. Het berekenen van de BPM kan op verschillende manieren. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in. Dit levert meestal meer voordeel op dan het kost en voorkomt problemen achteraf. Binnen enkele dagen ontvang je een betaalbericht om de BPM te betalen. Zodra dit is gedaan, ontvang je binnen enkele dagen jouw nieuwe kentekenbewijs.

Wij maken het je graag gemakkelijk

Bij Auto Import Direct verzorgen we jaarlijks de import van ruim zevenhonderd auto’s. We hebben al veel verschillende situaties meegemaakt. Wij zorgen voor optimaal voordeel zonder onverwachte verrassingen.

Met ons doe-het-zelfpakket krijg je naast een zo gunstig mogelijke BPM-aangifte, berekening en onderbouwing ook een importkenteken voor het rijden van de auto. Hierdoor kun je voordelig importeren en veel zelf doen, maar heb je toch onze kennis en ervaring als back-up.

Heb je zelf al een auto gevonden en wil je deze zelf ophalen of laten vervoeren? Dan is ons 'doe-het-samenpakket' perfect voor jou.

Wij leveren je een importkenteken of verzorgen verzekerd transport. Eenmaal bij ons nemen wij al het werk uit handen en voeren jouw auto nog dezelfde of eerstvolgende werkdag in. Geen wachttijden dus. Daarnaast zorgen wij voor de scherpste BPM-berekening en verzekerd stallen tot het Nederlandse kenteken binnen is.

Een populaire optie bij het doe-het-samenpakket is aankoopbegeleiding of all-risk verzekerd transport per vrachtwagen.

Wil je alles uit handen geven? We bespreken graag samen de mogelijkheden.

shutterstock 551869885